EXkurzia "Zemplín"

26.10.2010 13:41

 

Študenti a učitelia Súkromnej hotelovej akadémie ESO Euroškola v Bardejove sa vybrali poznávať región Zemplína – na svahoch Vihorlatských vrchov. Jednou zo zastávok bola exkurzia v Hoteli Jazero pri Vinianskom jazere. Študenti sa zaujímali o  vybavenie hotela na hotelových izbách, v apartmánoch, možnostiach konania školení v priestoroch hotela, či aj ponuke welnessových služieb. Boli prekvapení  ponukou možností, ktoré hotel v tejto lokalite ponúka. Hlavným ťažiskom exkurzie bola návšteva vinohradníckej oblasti v tomto regióne -  Pivnice Tibava v Sobranciach. V tejto lokalite sa hrozno pestuje od 15. storočia. Výraznejší posun vo výrobe vína a rozsiahle modernizácie do dnešnej podoby sa datujú od roku 2000.

Študenti sa mohli názorným spôsobom zoznámiť s  procesom výroby vína, od zvážania hrozna z vinice, cez lisovňu, pivnicu, či stáčanie vína vo fľaškovni. Práve v tomto období firma končí so zberom červeného hrozna a sústreďuje  svoju pozornosť na kvasenie vína.

Prvé víno z tohtoročnej úrody  - Moravský  Muškát sa dostane k zákazníkom už po 15. novembri, kedy sa uskutočňujú gastronomické akcie pod názvom „Beaujeaulais“.

Študentov najviac zaujal proces výroby slamového a ľadového vína, pre výrobu ktorého nie sú vytvorené vhodné podmienky každý rok. Ak sa aj vyrába, tak v obmedzenom množstve, napr. 600 l z jednotlivej odrody.  Pivnica sa môže popýšiť aj výrobou špeciálneho vína – pre  liturgické potreby prešovského arcibiskupstva, či  vína pre potreby Rádu rytierov Svätého Lazara z Jeruzalema.  Už niekoľko rokov získavajú vína Pivnice Tibava významné ocenenia,  v tomto roku obsadili popredné priečky na súťažiach vín – napr. Tokaj 2010 Viničky, Vinum Bojnice 2010, Vinářske Litoméřice 2010,  Vitis Aurea Modra 2010.

Táto exkurzia  nám priblížila  iný pohľad na náročnosť procesu výroby rôznych odrodových vín, ako ten, ktorý sme poznali z učebníc.

Kontakt

Súkromná hotelová akadémia ESO Euroškola Bardejov

Pod Vinbargom 1
085 01 Bardejov

www.esobj.webnode.sk

054 488 20 52

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webových stránok zdarmaWebnode